Varázsuszi – Babaúszástól az Úszásoktatásig

  • RSS
  • Facebook

A Babaúszás:  Simogatás, harmónia, egység

 

Már több mint öt év telt el, mióta első kis tanítványaimat a vízbe csalogattam. Babaúszó családok száma azóta is nő, a foglalkozások, az élmény varázsa szájról szájra terjed.

 

Mi is a babúszás? „a vízhez szoktatás egy korai formája, amely mindig igazodik a baba korához és motoros képességeihez, többszintű játékos mozgástanulás, amely később az úszástanulással folytatódik”

Miért jó? A csecsemőknek a vízben könnyebbé válik a mozgás, a szárazföldön még korlátozott mozgáspályákat, itt könnyedén használják. A víz segíti a szervrendszerek, tüdő, keringés fejlődését. A csoportos foglalkozás segíti a szocializálódást, erősíti az immunrendszert.

 

Igen, igen, igen. Bólogatok mindig ezeknek, a szavaknak a hallatán, de ez mind semmi, ahhoz az élményhez képest, amit átélhetünk, amikor

– a három hónapos, törékeny gyermekünket két tenyerünkre fektetve a vízen lebegtetjük. Arcunk, szinte összeér az övével, halkan énekelünk neki, miközben kis testét hintáztatva simogatjuk a vízzel.

– vagy a kis örökmozgó kúszni-, mászni tudó manónk a medence partjáról, hívásunkra, de önálló, saját elhatározásából bedől a vízbe és lábaival rúgkapálva, felénk úszik.

– a másfél-két éves gyerekek fejest ugranak, métereket úsznak, és mi ott várjuk őket a víz alatt.

– három éves gyerkőcök készen állnak az úszástanulásra. Siklanak és lebegnek, fegyelmezettek és imádják a vizet.

(lásd ki-mit-tud címszónál)

Minden korosztálynak, a számára legideálisabb helyszínt választottam, a legkisebbeknek egy kis, melegvizes medencét, ahol a csoportlétszám alacsony, a nagyobbacskáknak már egy nagyobb medence, a babaúszásról kinőtt gyerkőcöknek uszodában foglalkozom.

 

Foglalkozásaim, táboraim alapja a család.

Az egymásra hangolódás, a szeretet szavak nélküli sugárzása, megélése, bizalomhoz, harmóniához vezet.

 

“A gyerekek legtermészetesebb megnyilvánulási formája a mozgás, szülőként felelősségünk mozgáskedvük megőrzése, a sport megszerettetése és életformává alakítása”

 

3 hónapos kortól (ill. 5kg testsúlytól) kezdhető a babaúszás. Azonban már sokkal hamarabb, a köldökcsonk leszáradása után el tudsz kezdeni a babáddal foglalkozni a vízben is. Csodálatos élmény, próbáljátok ki! (Lásd otthoni előkészületek címszónál)

 

SOSINCS KÉSŐ! Bármekkora is a babád, vagy már nem is baba igazán, akkor sincs késő elkezdeni a víz megszerettetését. A foglalkozások anyaga mindig igazodik a babák, gyerekek korához, tudásához, sőt alacsony csoportlétszám miatt még a személyiségéhez is. Nyílván minél közelebb van a pocakbeli vizes élményéhez, annál természetesebb közeg számára a víz, de nagyobbacska babák is otthonosan mozognak, hamar felzárkóznak köszönhetően a kellemes környezetnek, az énekeknek, a feladatok fokozatosságának és persze az oktató varázsának. J

 

Gyakori kérdések:

Mit kell hozni az első órára?

 

Babának: Úszópelenka és fürd nadrág,v. ruha, törölköző, innivaló, fültisztító pálcika.

 egyéb: évszaktól függetlenül javaslom a sapit, hazamenetelhez!

Kísérőnek (anya, v. apa, v bárki, akivel szívesen van a picur): Fürdőruha, törölköző, papucs, úszószemüveg (nem az első óra anyaga)

Látogatóknak, akik szeretnék megnézni a Picurt: Papucs!!!

 

Hány perces a foglalkozás?

60 perc. Bemelegítő ráhangolódás a parton kb. 10 perc, foglalkozás a vízben 30 prc, ez a babák korával kitolódik, játék, barátkozás, pletyi 15perc

 

Kell-e orvosi igazolás?

Abban az esetben kell, ha veleszületett rendellenessége van, v. születése óta műtéten esett át.

Mozgásszervi problémával hozzánk kerülő babák, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy én is és Bogi néni is szakmabeliek vagyunk! Figyelemmel kísérjük a Manót mi is és speciális feladatokat is beteszünk az órába, segítve ezzel is a gyorsabb fejlődést. J

 

Mikor nem tud úszni a manó?

Betegség esetén, ha az fertőző,v. lázzal jár,v. bármilyen bőrön lévő sebesedéssel jár.

Mit nem tekintünk betegségnek? Pici megfázásnak akár jót is tesz az uszoda!!! A babák fejecskéje a víz feletti 30cm-es sávban van, pont ott, ahol a legpárásabb a levegő, ez segíti a gyógyulást. Mi az, hogy pici megfázás? Orrfolyás mellett a baba általános közérzete jó. Jól eszik, orrát csak párszor kell szívni, a leszívott váladék átlátszó.

 

 

B. Illés Flóra