Varázsuszi – Babaúszástól az Úszásoktatásig

  • RSS
  • Facebook

Így szerettethetitek meg a vizet a picivel!

Ha bármi kérdés merülne fel a gyakorlat közben akkor ne erőltessétek a picurt, inkább hívjatok fel vagy keressetek elérhetőségeinken és mindent megbeszélünk. (Tel.: +36-30-352-21-84)

Első dolog a kádas úsztatás.

Ennek célja a baba felkészítése az uszodai foglalkozásokra a saját környezetében.

Alapvető tudnivalók

A baba 6 hetes kora körül leesik a köldök csonkja. Ekkor már bátran fürödhetünk együtt a kádban. 30 cm mély víz már megfelelő, hőfoka a baba korának függvénye. Picurkáknál kicsit melegebb 34-35 fokos víz, nagyobbaknál 31-32 fokos víz kellemes. Manócskád jelezni fogja ha fázik. Figyeld Őt itt is, megmutatja neked a bőre, ajka színe, hangulata, remegése hogyan érzi magát a babóca.

A vékonyabb babák természetesen melegebb vízben érzik jól magukat (a testtömeg –testfelület aránya határozza meg a kicsik hőérzetét, illetve hogy mennyire veszi át a víz a hőmérsékletet)

3-4 hónapos kora körül elkezdhetitek hűteni  kicsit a vizet.(hűtőfürdő készítésének elvén) hiszen ekkorra már készen lesz a kis halacskánk a babaúszás elkezdésére. A babaúszás általában külön erre a célra fenntartott medencékben történik amelyek hőfoka 31-33 fok.

Meddig pancsizzunk a kádban?

Amíg jól érzi magát a kis manó. Eleinte kevesebbet bír, 5-10 percet, majd egyre többet.A babaúszás foglalkozás mellett is jó, ha még heti egyszer legalább kádban kádban is úsztok.(ekkor már bővül a gyakorlatsor)

 

Otthoni előkészítés 7 lépésben: kezdjünk neki! 🙂

1.     Hóna alatt fogva, lassan beleengedjük a babócát a vízbe. Megmossuk az arcocskáját, fejét. Mindenhol legyünk vizesek! Énekeljetek neki bátran, hiszen a szülők ismert hangja megnyugtatja, elvarázsolja a kicsit.

 

(„fehér liliomszál”) Szintén ezzel a fogással meghintáztatjuk őt a kádban. Minél jobban a vízbe eresztve. Lassú mozdulatokkal, simogassuk meg a vízzel.

2.   Hátra fordulva eresszük bele a vízbe. Kezünk a fejecske alatt tartva ujjaink érjenek be a nyakacska alá is. Előre hátra húzogathatjuk a vízen. Közben beszéljünk hozzá, puszilgassuk.

Csak annyi alátámasztást adj, amennyi szükséges, ha már biztos vagy magadban, tartsd csak az ujjaid hegyén, a többit bízd a vízre, ha kellőképpen sikerül magadra vonnod Babácskád figyelmét és persze nem fickándozik, fokozatos elengedéssel lebegni is képesek, persze ehhez sokat kell gyakorolni és szinte minden nap!!!

Tapasztalatok alapján hajlamosak a szülők a fejecskét egészen kiemelve tartani a vízből. Akkor csinálod jól, ha (háton fektetett helyzetben) a víz szintje egészen a szeme sarkáig ér a kis Manónak.  A fülecskék a víz alatt vannak.

Otthoni Előkészítés

 

3.      Hasra is fordulhatunk szájakra vigyázni!

Otthoni Előkészítés

 

 

4.      Hason tartva a kép szerint, nem mehet a szájba, orrba víz. Előre hátra húzogathatjuk a vízben.

Kígyózhatunk (víz tetejére „s” betűket rajzolunk. Ének! J („Tekeredik a kígyó”)

 

Otthoni Előkészítés

 

Otthoni Előkészítés

 

 

5.      Arcocska locsolása, imitált merülés, a merülés előkészítése. Figyelj rá, hogy fejecskéje meg legyen támasztva ne csapja hátra, ha esetleg megijedne. Feje búbjától indul a víz és folyik. Te pedig mondod: „Merülés!”. Ez után pihizünk! Egy locsolás, 1-2 perc pihenő, hiszen amíg a manócskát locsoljuk Ő nem vesz levegőt, ha túl hamar indítod a következő locsolást nem lesz ideje a kicsinek levegőhöz jutni!!

 

Fürdetésenként háromszor ismételd. Meddig locsold? Eleinte számolj lassan 1-2-t, pár nem múlva már 3-at, és így tovább. 5 számolásig elég eljutni.

6.      Kihasználhatjuk a helyzetet egy kis tornára is, hiszen a pocakban igencsak elnyomódtak az aprócska izületek. Bokákkal integessünk, körözzünk, csípőt tornáztassuk.

7.      Ha már van nagy tesó nyugodtan vonjuk be Őt is! Persze csak felnőtt felügyelet mellett!

Otthoni Előkészítés

 JÓ PANCSIZÁST!!

Varászuszi foglalkozások